Gode tips til deg som vil komme i gang med løpingen fram mot Rosa sløyfe-løpet i oktober.

Som nybegynner har du helt sikkert lyst til å komme fort inn i gode treningsrutiner. Her er noen gode tips til hvordan du kommer i gang med løping på en skånsom og progressiv måte.

Meld deg på Rosa sløyfe-løpet her

1. Bestem deg for når du skal løpe

Det er viktig å bestemme seg for når du skal løpe, og holde deg til planen.

Med “når” mener vi hvilke dager i uken, og til hvilke tider. Skriv det ned i kalenderen din, og behandle løpeturene som viktige møter som du ikke kan avlyse.

Å legge treningen til morgenen kan være lurt for å forsikre deg om at treningen faktisk blir gjennomført.

2. Lag en avtale med en venn

Det er alltid gøy å løpe sammen med andre.

Få med deg en eller flere og løp sammen – det er også lettere å komme seg ut når du har en avtale med andre.

3. Finn riktige sko

Det er viktig at du finner sko som passer føttene dine og det underlaget du kommer til å løpe mest på.

En ting du kan gjøre er å oppsøke en spesialbutikk for løpesko, der de analyserer steget ditt og lar deg prøve ulike modeller. Skoene er en viktig investering, og strengt tatt det eneste som en løper MÅ ha.

Men, husk å ikke henge deg opp i hva slags sko venninna di har, eller hva slags sko naboen anbefaler. De skoene som føles bra for deg, er riktige for deg!

Det kan være motiverende å løpe med en klokke som måler distanse, fart og puls, men dette kan du skaffe deg etter hvert. Det finnes også mange apper som måler hvor langt du løper, for eksempel Strava.

4. Planlegg hvor du skal løpe, og hvor lenge du skal være ute

I begynnelsen kan du sette av 30 minutter.

Begynn med å gå til pulsen begynne rå stige. Deretter bytter du mellom lett jogg og rask gange. Etterhvert som du blir bedre trent kommer joggeperiodene til å bli lengre, og gåperiodene kortere. Om ikke lenge kan du jogge hele økta uten avbrudd!

Lag gjerne et treningsopplegg med bestemt lengde på jogge- og gåavsnittene. Start for eksempel med 1 minutt jogg, 4 minutt gange, og repeter dette 5 ganger slik at du holder på i totalt 30 minutter.

Neste uke kan du teste ut å jogge 1,5 minutt, og gå 3,5 minutt. Og så videre.

Vær tålmodig, ikke press for mye i starten. Det er bedre at du har rause gåinnslag og får en god opplevelse, enn at du presser deg for mye og vegrer deg for neste tur.

5. To-tre økter i uka er en fin begynnelse

I starten er det nok å løpe 2–3 ganger i uka. I tillegg kan du gjerne du gjøre noe styrke- og bevegelighetstrening.

Dette kan gjøres i forbindelse med løpeøktene, eller som enkeltstående økter. Du kan for eksempel jogge i 20 minutter og deretter velge ut tre-fire styrkeøvelser med fokus på ben, hofte og kjernemuskulatur.

Lykke til!

Meld deg på Rosa sløyfe-løpet her