Ikke nok med at det var tidenes deltakerrekord i årets utgave av Rosa sløyfe-løpet med rundt 17 500 deltakere, de lokale ildsjel-løpene bidro også til et fantastisk engasjement over hele landet som har satt spor i lokalsamfunnene.

Hele 30 Ildsjeler lagde et lokalt Rosa sløyfe-løp for å støtte den viktige saken og over 2500 deltok.

– Et Ildsjel-løp er lokale Rosa sløyfe-løp arrangert av ildsjeler som ønsker å bidra til til viktige saken. Uten dem hadde vi ikke klart å skape så mye engasjement lokalt sier arrangementansvarlig og daglig leder i Springtime Event, Geir Jarle Bærøe Bjørneng.

– Samlet donasjon fra Rosa sløyfe-løpet til Kreftforeningen ble 3.260.971,- for 2022! Det er nesten 1 million kroner mer enn i 2021, stadfester den fornøyd arrangementansvarlige.

Det er hans kollega Kent Gasmann i Springtime Event som har hatt ansvar for ildsjelene og koordineringen av de lokale Rosa sløyfe-løpene. Det var hans idé å starte med lokale løp i fjor, og han har fulgt opp prosjektet i år.

– Det har vært fantastisk å være vitne til det landsomfattende engasjementet. De lokale ildsjelene har vært utrolig dyktige i organiseringen av sine løp, og det er så flott at det som startet som en idé nå bidrar til at bygder og tettsteder rundt om i hele landet har sitt eget løp, sier han.

Bjørneng og Gasmann ønsker videre å takke alle som har deltatt, arrangert løp og alle samarbeidspartnerne for tidenes beste rosa måned og håper selvfølgelig at enda flere løper Rosa sløyfe-løpet neste år.

Norges største lokale Rosa sløyfe-løp

Ildsjel-løpet i vakre Mo i Rana er nå kåret til årets største lokale Rosa sløyfe-løp – her deltok hele 289 store og små.

Lena Westman og Lene Frøysa er arrangørene bak løpet i Mo i Rana. De engasjerte både presse, bedrifter og den lokale brystkreftforeningen i arbeidet med løpet.

– Vi meldte oss på som et ildsjel-løp på nettsiden til rosasloyfelopet.no, så kontaktet vi lokalavisen og fikk en artikkel i avisen. Vi brukte ellers både Instagram og Facebook for å få prøve å få med folk – vi opprettet også et eget Facebook-arrangement, så dette ble bra forteller Lena.

Arrangørene bak årets største lokale Rosa sløyfe-løp, Lene og Lena fra Mo i Rana.
Tieto Evry, som var en av de store bedriftene som stilte opp i løpet i fjor, var også en god bidragsyter i år.  Selskapet laget også en artikkel i den lokale avisen og utfordret andre bedrifter i Mo i Rana til å melde seg på.
– Den lokale brystkreftforeningen har også bidratt og vært med å hjulpet oss med arrangementet i år, både fysisk og i sosiale medier forteller Lena.

Stort engasjement

De engasjerte arrangørene mener det er flere faktorer som har bidratt til at løpet i Mo i Rana ble så stort som det ble.
– Det første som slår meg er at Mo i Rana ikke er så stor en by, så her er det alltid noen som kjenner noen av de som er blitt rammet av en kreftdiagnose. Dette kombinert med at det er blitt mere åpenhet og at enkeltmennesker deler sine historier i sosiale media/lokalaviser gjør at flere engasjerer seg, sier Lena.
– Vi har fått sponset premier til premieutdelingen etter løpet, og mat og drikke til deltakerene. I tillegg hadde Therese Jürgensen fra Kraft dansestudio oppvarmingen før løpet. Alt dette gjorde arrangementet ekstra fint, forteller Lena.
– Vi lever i ei tid der mange blir rammet av ulike typer kreft. Alle kjenner eller vet om noen som har opplevd å leve med kreft så en kan personlig relatere seg til temaet. Den  nasjonale mediedekningen av rosa sløyfe-løpet har nok også vært med å vekke engasjement i folk, avslutter de.

 

Kan ikke stoppe nå

Lena forteller at både hun og Lene har vært engasjert i kreftsaken i mange år, de ble kjent for endel år siden da de begge deltok i den lokale Krafttak mot kreft-komiteén for bøssebæreraksjonen.
– Vi har begge mistet noen nære av kreft, og vi føler det er veldig givende å bidra! Vi er veldig takknemlig for at så mange har blitt med på løpene våre, forteller Lena.
 
Begge er enige om at de gjerne vil arrangere et nytt lokalt Rosa sløyfe-løp neste år.
– Vi kan ikke stoppe nå. Rosa sløyfe-løpet er et flott tiltak der man ikke bare samler inn penger til forskning, men bidrar til økt fokus på brystkreft, at det er viktig å sjekke seg og vise solidaritet til andre som er rammet.

Både små og store ildsjel-løp

Langt nord i Nordland ligger en liten kommune som heter Lødningen. De beviser at det er mulig for alle å arrangere et Rosa sløyfe-løp.

På Lødingen finnes det nemlig en lokal ildsjel som heter Rita Pettersen Tolnes, hun arrangerte i år Rosa sløyfe-løpet for tredje året på rad med stor suksess. Hele 105 deltakere var med i det fantastiske arrangementet – det er en stor andel når kommunen har knappe 1600 innbyggere.

Ordføreren, som selv har hatt brystkreft, sto for åpningen av fjorårets løp, og hele lokalsamfunnet bidrar rundt arrangementet.

– Næringslivet er flinke å hjelper til med med premier og sammen skaper vi et arrangement for alle, forteller RIta.

Siden løpet ble såpass stort fikk Rita hjelp av blant annet datteren til selve gjennomføringen av løpet.

– Det blir nok arrangert et lokalt Rosa sløyfe-løp i Lødingen kommune til neste år også, forteller hun.

 

Suksess for andre året på Inderøy

Inderøy er et tettsted i hjertet av Trøndelag med cirka 7000 innbyggere. Dette var fjorårets største lokale ildsjel-løp, og i år ble det nok en gang suksess.

Den lokale ildsjelen Marit Norum Olsen forteller om god stemning med litt over 230 deltakere.

– Det ble arrangert felles oppvarming og både en kort og en lang løype – her kunne folk velge som i et vanlig Rosa sløyfe-løp i de store byene. Etter løpet var det trekning av gevinster som var sponset av det lokale næringslivet – et flott lokalt samarbeid, forteller hun.

Flere i den lokale arrangørkomiteen har dessverre erfaring med brystkreft, og de har derfor et ekstra stort engasjement for Rosa sløyfe-løpet.

– Det ble i holdt en apell hvor komiteen fikk fortalt om at alle bidrag nytter og at tidlig oppdagelse redder liv – som også er Rosa sløyfe aksjonen sitt budskap i årets aksjon, forteller Marit.

Marit roser til slutt den lokale Brystkreftforeningen og at hele bygda stilte opp for en så viktig sak.

 

Rosa sløyfe-løpet Fosnavåg

Det var første gang Rosa sløyfe-løpet kom til Fosnavåg i år og over 200 møtte opp, løp og støttet den gode saken.

Byen var pynta med flere hundre ballonger og løypa var også pynta med sløyfer og enda flere ballonger – det ble en liten folkefest!

– Ikke nok med at deltakelsen i seg selv bidrar til den gode saken, de lokale ildsjelene arrangert til og med stand, utlodding og matsalg for å samle inn mest mulig penger til den viktige saken, forteller arrangørene