Harde og lange løpeøkter kan være en stor påkjenning for musklene. Derfor er det viktig å få i seg proteiner. Men hvordan løse det på enklest mulig måte?

Det er viktig at protein er en del av restitusjonsinntaket både etter styrketrening og harde utholdenhetsøkter. Her er hvorfor og hvordan du enkelt kan få i deg nok proteiner i treningsarbeidet fram mot Rosa sløyfe-løpet.

Reparerer skadet muskelvev

Proteiner består av mange aminosyrer som brukes som byggesteiner til å reparere skadet muskelvev og fibre som blir brutt ned i musklene etter hard og/eller lang trening. Tilstrekkelig inntak av proteiner er dermed nødvendig for å restituere seg raskest mulig. Aminosyrer i proteinene blir fordøyd i løpet av kort tid, og i hovedsak ikke lagret i kroppen. Derfor er timingen på proteininntaket etter trening forholdsvis viktig, og det er viktig å spe på med proteiner i alle måltidene utover dagen. Et jevnt påfyll av protein er med på å stimulere proteinsyntesen og bygge opp skadet muskelvev, samtidig som det stimulerer glykogensyntesen når en ikke har inntatt nok karbohydrater.

Hvor finnes de beste proteinene?

Animalsk protein som kjøtt og melkeprodukter har høyere proteinkvalitet, men det er også mulig å finne gode plantebaserte produkter. Det er også viktig å huske på at proteintilskuddene i barer eller shaker ikke har bedre effekt enn de proteinene en får fra for eksempel melkeprodukter. Man trenger altså ikke oppsøke noen spesialistforretning for å finne optimal resitusjonskost. Du finner det i meierihylla på nærbutikken.

Høy proteinkvalitet – svært enkelt

Mange av oss har en hverdag som går i ett fra vi står opp til vi stuper i seng om kvelden. I løpet av dagen skal vi jobbe, transportere både oss selv og barn, rydde, lage mat, gjerne rekke å trene litt og ofte lage mat igjen. I mange tilfeller går det for lang tid mellom måltidene, rett og slett fordi vi ikke har tid eller prioriterer det. Et fall i blodsukkeret og en rumlende mage er sjeldent hyggelig, verken for oss selv eller dem rundt oss – da er det oppløftende å vite at det finnes enkle, billige og sunne løsninger som du kan fiske opp fra veska.

Skyr® på pose ble utviklet av Q-meieriene etter mange forespørsler fra forbrukerne. De ønsket seg et produkt med den samme, gode Skyr ®-smaken, men i en enklere forpakning tilrettelagt for travle dager. Skyr® på pose inneholder 14 gram proteiner. I tillegg er den lav på kalorier (kun 67–68 kcal per 100 gram). Skyr Pose inneholder i tillegg både mineraler og vitaminer: kalsium og B12.

Hvorfor er B12 og kalsium viktig?

Nå har vi tatt for oss viktigheten av proteiner, men hva slags funksjon har egentlig disse mineralene og vitaminene som vi hører om hele tiden? For å tåle trening og ha et sterkt skjelett er kalsium viktig. 99 prosent av kalsiumet i kroppen finnes i skjelettet, og spesielt kvinner som løper trenger tilstrekkelig kalsium for å unngå beinskjørhet. Kalsium er med andre ord viktig for å unngå skader og tretthetsbrudd.

Vitamin B12 regulerer omsetningen av karbohydrater, fett og proteiner i kroppen. B-vitaminmangel kan gi symptomer som tretthet, søvnløshet, irritabilitet, stress, blodmangel og apetittmangel.

Testet og godkjent av slitne løpere

Vi ble med Springtime sin løpegruppe på en hard og intensiv treningsøkt i skogen ute på Bygdøy i Oslo. Stikkordene for dagens økt var bakker og terreng. Etter god oppvarming og mange teknikkøvelser startet hovedøkta; en stafett med varierende lengde på dragene, både oppover og nedover en bratt bakke. Etter økta var løperne kjørt i både lår, setemuskulatur og legger. Litt rolig nedjogg hjalp noe, men de kunne fortsatt meddele at det kjentes at muskulaturen hadde fått kjørt seg.

Vi delte ut Skyr® på pose og deltakerne fikk velge sin favorittsmak – skogsbær eller mango og pasjon.

– Deilig konsistens. Det føles som et lite måltid. Nå slipper jeg å stresse hjem for å lage middag med lavt blodsukker, ler en av løperne.

– Dette må jo være perfekt etter sånn hardøkt med tanke på proteininnholdet, undrer en annen etter å tittet på næringsinnholdet.

– Jeg elsker forpakningen. Denne kan ligge i løpesekken, treningsbagen eller veska uten at en trenger å bekymre seg for søl, jubler en tredje.

– Ja, nå er jo alt sagt, ler en av løperne som har vært opptatt med å spise.

– … Men jeg kommer garantert til å kjøpe den igjen!