Det kan være vanskelig å finne perfekt bekledning for høstens skiftende temperaturer. Hvordan kler du deg best for aktiviteter ute i denne årstiden?

Rosa sløyfe-løpet arrangeres på mange steder i Norge, og høsten er jo litt ulik i landet vårt. I Tromsø og Bodø kan temperaturene gå ned mot null, mens i Kristiansand i sør kan det bli mange plussgrader.

Vi får hjelp av Jeffrey Spronk fra Anton Sport i Oslo. Han har lang erfaring som løper og jobber til daglig med å veilede kunder som ønsker nytt utstyr og egnede plagg til treningsøkter gjennom hele året.

– Det beste er uansett å starte kald nok til at du ikke blir gjennomsvett, sier Jeffrey.

– Du må se an værvarselet og kle deg deretter. Men ikke ta på deg for mye klær. Det er helt vanlig å være litt kald før du setter i gang, sier Jeffrey.

Bekledning på beina

Mellom skoene og føttene hjelper det med ull for å holde på varmen, selv når man blir våt. Det er også blitt mer populært med tå-sokker, og Jeffrey forteller at disse er veldig behagelig på føttene og gir ikke gnagsår, men de holder ikke like godt på varmen.

– Så hvis folk fryser på beina er rådet å bruke vanlige sokker, anbefaler Jeffrey.

Videre opp på beina kan du velge mellom et par gode tights. Hvis det er ned mot null grader, mye vind eller regn anbefaler han noe som sitter litt løsere enn vanlige tights. Det er fordi det blir et lag mellom kroppen og buksa hvor varme kan passere. Som et isolasjonslag hvor varme kan bygge seg opp. Det finnes også bukser med windstopper på forsiden som er noe tynnere på baksiden, og disse fungerer godt med vind- og noe regnbeskyttelse foran, men fortsatt god lufting på baksiden av lårene.

Louise Tights fra Kari Traa passer godt til høstens økter. Det elastiske stoffet gir deg maks bevegelsesfrihet og maks komfort.

Du finner utvalgte plagg fra Rosa sløyfe-løpets samarbeidspartner Kari Traa både hos Anton Sport og i Sport1-butikker rundt om i landet. I flere av byene hvor løpet avholdes er startnummerutdelingen i en Sport1-butikk, eller som i Oslo – hos Anton Sport Bogstadveien.

OverkroppenMari Jacket, Kari Traa

Det er på overkroppen at de tydeligste forskjellene kommer frem mellom de som er varme og de som trenger mer klær.

– På overkroppen kan det fungere bra med en langermet genser som base, gjerne ull. Hvis det blåser er det er det fint med en vindjakke eller kanskje bare vest, for å beskytte brystet, magen og de viktigste organene. Hvis det ikke blåser bruker jeg bare ett plagg, sier Jeffrey.

Mari Jacket fra Kari Traa er en fjærlett skalljakke med feminint preg som beskytter mot vær og vind. Jakken puster godt og er hurtigtørkende.

Pass på brystene

For kvinnene er en god sportsbehå som faktisk bidrar til å holde deg varm, nesten som en bonus å regne. Nesten vel så viktig er det at dette plagget sørger for tilstrekkelig støtte og riktig passform for din kropp og dine bryster. Brystene holdes nemlig oppe av hud og brystvev – ikke muskler som mange kanskje tror. Får de for lite støtte på løpeturen vil mange oppleve dette som plagsomt og smertefullt. Driva sportsbehå fra Kari Traa har skåler laminert med 100 % merinoull, slik at du holder brystene og overkroppen varm, selv etter trening. Justerbare stropper og dobbel åpning i ryggen gir optimal komfort og passform.

Sportsbehåen Ness passer godt til deg som ikke er avhengig av maks støtte. Det er en allsidig og sømløs treningstopp i svettetransporterende materiale, som puster og gir tilstrekkelig støtte.

Hode og hender

Å løpe uten pannebånd eller lue kan gjøre at du begynner å fryse på hender eller tær.

– Alle deltakerne i Rosa sløyfe-løpet får et rosa pannebånd fra Kari Traa, og dette er helt ypperlig å bruke. Da blir det ikke for varmt på hodet og du beskytter ørene mot vind, sier Jeffrey.

På hendene er det også store individuelle forskjeller, men generelt vil mange ha det godt med en liten ullhanske.

Ha med skift

Etter løpet er det alltid godt å få på seg noe tørt.

– Det er når du svetter for mye at du fort opplever å bli kald igjen. Pakk derfor en tørr ulltrøye i sekken, gjerne med en ekstra jakke og overtrekksbukse. Sekken får du hentet ut etter målgang, og da får du skiftet og du holder deg varm, sier Jeffrey