Løping er både morsomt og enkelt, men kan by på noen utfordringer om du ikke tar vare på kroppen mellom øktene.

Her er hvordan du kan forebygge mot gnagsår og ømme muskler, og hvilke produkter du bør ty til hvis du begynner å kjenne småvondter i føttene og beina.

Ben og føtter trenger pleie

Beina og føttene er noe av løperens viktigste verktøy. De tar imot all belastningen hvert løpesteg medfører. Dette kan være opptil tre ganger kroppsvekten din per steg, hvilket kan være hardt for legger, lår og føtter over tid. Med andre ord krever føttene og beina at du tar vare på dem. Egenmassasje og tøying av kan bidra til friske muskler og smidige føtter. Et annet tips er å rulle beina og fotbladene over en massasjerulle eller lignende. I tillegg er kortklipte tånegler og en god fotkrem et must for optimal komfort i løpeskoene.

Den mest irriterende løpeplagen – gnagsåret

Hvis du likevel har løpt på deg et begynnende gnagsår – hvilket fort skjer, selv om man tar alle forholdsregler – bør du raskt forsøke å forhindre at det blir verre. Skal du ut på en lang langtur og vet at du er utsatt for gnagsår og blemmer, gjør du lurt i å ha med deg et par gnagsårplaster i lomma eller i løpesekken.

Vitusapotek tilbyr flere forskjellige spesialtilpassede gnagsårplaster til de mest utsatte stedene på foten: Hælen, tærne, innsiden av foten og storetåleddet. Disse plastrene er myke og føyelige, og fungerer som et ekstra hudlag som beskytter mot bakterier og smuss. Når eventuell væske fra vannblemmen kommer i kontakt med hydrokolloidplasteret, skapes det en gel som gir god støtdemping mot friksjon og trykk.

Hvis du fort får gnagsår eller blemmer mellom eller på tærne, kan en tåbeskyttelse være tingen. Dette er en tubeformet strømpe som omslutter hele tåen og isolerer den fra de andre tærne. Denne kan klippes til i riktig lengde og har et beskyttende gelelag inne i strømpen.

Ta vare på muskler og ledd

Når det gjelder muskulaturen i lår og legger kan det fort bli en øse for mye, hvis man er ivrig i oppkjøringen frem mot et løp. Har du plutselig økt treningsmengden eller hatt flere intensive økter på rad, kan musklene si ifra på sin måte – og da er det viktig å lytte. Vitusapotek har flere smertelindende kremer og andre produkter som kan hjelpe mot ømme muskler.

Tigerbalsam og Eis-gel er velkjente produkter blant løpere, og kan brukes både før og under aktivitet hvis musklene trenger hjelp til å komme i gang. I tillegg finnes også selvoppvarmende omslag som trenger dypt ned i vevet og lindrer smerten målrettet. ThermaCare har klinisk dokumentert effekt og gjør at musklene slapper av som en følge av bedret blodsirkulasjon. Når du kjenner at musklene har gjenvunnet sin vante følelse og fleksibilitet er du antakelig klar for en rolig økt igjen snart.