Hanna Gabler er ei sprek jente som skal delta på Rosa sløyfe-løpet i Tromsø. Her er hennes forberedelsestips!

Bilde av Hanna Gabler

Hanna har en bachelor i trening, coaching og idrettspsykologi, og en bachelor i ernæringsfysiologi. Friluftsliv, trening og idrettsernæring er de store lidenskapene, og nå skal hun delta på Rosa sløyfe-løpet i Tromsø.

Til daglig jobber Hanna i sportsbutikken Jobb og Fritid på Jekta Storsenter i Tromsø – og det er nettopp denne butikken som kommer til å fungere som startnummerutdelingssted i forkant av løpet.

Med all sin erfaring og kunnskap har Hanne en rekke gode tips til de andre deltakerne av Rosa sløyfe-løpet. Kjenner du litt på nervøsiteten før start for eksempel? Hanna har tipsene som snur dette til positiv energi.

Siste uka før løpet

Den siste uka før løpet er det ikke noe vits i å stresse med treningen – det viktigste treningsarbeidet er gjort.
– Når man trener brytes kroppens muskelfibre ned, og ved hjelp av restitusjon i form av hvile, mat, drikke og søvn bygger kroppen seg opp igjen og blir sterkere enn før, forklarer Hanna.

– Før man skal gjennomføre et treningsmål er det derfor viktig at man gir kroppen hvile og bygger opp overskudd til løpsdagen. Med dette sagt er det viktig at man ikke blir liggende på sofaen siste uka før løpet. Kroppen burde holdes i gang for å oppnå overskuddet til løpsdagen.

Hanna råder til å halvere treningen den siste uka før konkurransen.. Det kan være å halvere tid på økta, i stedet for å løpe 50 min blir det 25 min, eller å halvere intervalltiden.

– Jeg vil anbefale en fartsøkt rundt tre dager før løpet hvor målet er hurtighet/korte intervaller hvor man får i gang beina og kjenner litt på høyere hastighet, sier hun.

– Siste dagen før løpet kan det være lurt å gå seg en rask tur, eventuelt jogge helt rolig, for å holde beina i gang, men hold deg til lav intensitet så kroppen er uthvilt til løpsdagen.

Kosthold før løpet

Det viktigste drivstoffet kroppen bruker i forbindelse med hard fysisk anstrengelse er karbohydrater fra kosten.

– I kroppen brytes karbohydrater ned til glukose som muskler kan nyttiggjøre seg som energi. Går kroppen tom for lagrene av glukose, kalt glykogen, kan det bli tungt å fullføre et løp slik man hadde planlagt på forhånd. Det er derfor viktig med gode kilder til karbohydrater i hverdagen, slik som pasta, ris, potet, kornprodukter, bønner, frukt og grønnsaker, forklarer Hanna.

De siste dagene før et løp kan man godt øke mengden karbohydrater i kosten noe. Dette bidrar til at du har fulle glykogenlagre når du står på startstreken.

– Vær samtidig obs på at høyt innhold av kostfiber, samt stivelsesrike og fettrike matvarer kan skape magetrøbbel da dette er tungt fordøyelig for tarmen. Velg derfor eksempelvis pasta i stedet for potet til middag, ikke det groveste brødet på brødskalaen, magrere kjøtt til middag, magert pålegg til brødskiva og lettmelk.

Dagene før en konkurranse er ikke tidspunktet for nye matvarer. Hanna er enig i at eksperimentering er gøy, men råder alle til å holde seg til kjente matvarer som man vet magen takler når det nærmer seg start.

– Ikke minst er inntak av væske siste dagen før et løp viktig slik at kroppen er i væskebalanse på løpsdagen, sier Hanna.

Hold igjen

– Ikke start for hardt ut!, råder Hanna. Det er lett å blir gira og synes at kroppen kjennes bra ut og man ønsker å gi på.

– Prøv heller å se om du kan øke farten halvveis i løpet og løpe fortere på slutten enn i starten av løpet. Det vil gi en mer positiv opplevelse av løpet og gi motivasjon og selvtillit, tipser 26-åringen.

Litt nervøsitet er bare bra

Det er ikke uvanlig å være nervøs før man skal ut og løpe en konkurranse. Det er noe spesielt med det å få nummer på brystet som plutselig gjør at man kan kjenne seg småsvimmel, hendene blir klamme og pulsen øker.

– Nervøsitet kan for mange oppleves som en trussel fra kroppens side og tolkes negativt. Men disse signalene fra kroppen er et tegn på at den forbereder seg. Et godt tips fra meg vil være å ikke prøve å kjempe mot nervøsiteten, men heller bruke den til noe positivt, sier Hanna.

– Jeg synes det er viktig å være litt nervøs før man skal delta i en konkurranse. Det viser at det betyr noe for deg og at du vil oppnå et treningsmål du har satt deg. Tenk heller at du er spent, klar og gira, fremfor nervøs, råder hun.

Hanna og sportsbutikken Jobb og Fritid i Tromsø gleder seg til å ta imot alle deltakerne som skal innom og hente startnummeret sitt, og ønsker alle lykke til med løpet.