Et avkjølende mellommåltid – sunt, enkelt og veldig godt!

Sommeren er ikke helt over enda. Med yoghurtene fra Skyr® som hovedingrediens kan du enkelt lage din egen iskrem. Det beste er at du kan velge mellom masse forskjellige smaksvarianter og at det blir en iskrem du kan nyte med ekstra god samvittighet, takket være det nyttige næringsinnholdet.

Skyr®-yoghurtene er fettfrie og proteinrike, og noen er helt uten sukker. For å bedre kunne sammenligne fordelene fra Skyr®-isen med vanlig iskrem, har vi fått hjelp fra klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite.

– Det er utrolig bra om man kan lage isvarianter som vi kanskje kan driste oss til å omtale som både sunne og gode. Er dette tilfelle, kan man faktisk spise is med god samvittighet. For å se om dette virkelig er tilfelle, er det naturlig å sammenligne med andre iskremer. Vi velger her å sammenligne med noen vanlige varianter, som vanlig vaniljeis og yoghurtis, forklarer ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite.

Iskrem med vaniljesmak

En av våre mest kjente iskremer er fløtis med vanljesmak. Dette er en iskrem som lages av ulike produsenter, men den som ble undersøkt her er Sørlandsis med vanljesmak fra Hennig Olsen. Vaniljeisen inneholder 190 kilokalorier (kcal) per 100 gram iskrem. Ved nærmere ettersyn på næringsinnholdet, oppgis følgende:

  • Karbohydrater: 22,5 gram per, per 100 gram is. Fra karbohydratene utgjør sukkerartene 22,5 gram. Altså alle karbohydratene utgjøres av sukkerarter (kombinasjon av naturlig og tilsatt).
  • Fett: 9,4 gram, per 100 gram is.
  • Protein: 3,6 gram, per 100 gram is.

– Utfra denne informasjonen finner vi at den undersøkte iskremen har et høyt sukkerinnhold, dog ikke høyere enn andre vanliljeiskremer, relativt mye fett og helt begrenset med protein, sier Ragnhild.

Yoghurtis fra butikk

Yoghurtis har over tid hatt et bedre rykte med tanke på ingredienser og fremstår gjerne som et bedre valg og sunnere is. I denne testen har vi valgt å se nærmere på Dream yoghurt-is, ekte vanilje fra Diplomis. Overordnet inneholder denne yoghurtisen 150 kcal per 100 gram is. I næringsinnholdet oppgis følgende:

  • Karbohydrater: 21 gram, per 100 gram yoghurtis. Fra karbohydatene utgjør sukkerartene 20 gram. Dermed er tilnærmet alle karbohydratene sukkerarter (kombinasjon av naturlig og tilsatt).
  • Fett: 4,5 gram, per 100 gram yoghurtis.
  • Protein: 4 gram, per 100 gram is.

– Yoghurtisen inneholder noe mindre kalorier og ca halvparten av fettet sammenlignet med vaniljeiskremen. Det er selvsagt et pluss. Utover dette er sukkerinnholdet høyt og tilnærmet det samme. Den store næringsgevinsten ved å velge yoghurtis framfor annen fløteis, er dermed ikke veldig framtredende, mener Ragnhild.

Skyris, basert på smale skyrbeger eller Skyr® Proteindrikk

Skyris kan ikke kjøpes ferdig fra butikk, men tilberedes på noen minutter hjemme med enkle remedier. Alt du trenger er en blender eller stavmikser og noen få ingredisenser.
Går du inn på www.q-meieriene.no finner du oppskrifter basert på flere smaksvarianter. Siden Skyr® per definisjon er en yoghurt, blir også dette en form for yoghurtis.

Variantene man kan lage selv er:

– Av disse har jeg valgt å ta utganspunkt i en isvariant basert på Skyr® blåbær, forklarer Ragnhild.

Ingrediensene er:

4 stk Skyr® Blåbær
3 ss sukrin
1 dl vann
1 håndfull blåbær

Fordi hovedingrediensen i denne isen er Skyr® blåbær, blir næringsinnholdet basert på denne.

Energiinnholdet i Skyr® blåbær er 61 kcal per 100 gram. Siden Skyrisen er tilsatt litt vann, får isen enda 25 % lavere kaloritall, og videre samme reduksjon for øvrige næringsstoffer. Nedenfor finner du næringsinnhold i både i den originale Skyr®blåbær og estimert innhold i yoghurtisen basert på Skyr®.

Næringsinnhold i Skyr® blåbær (og Skyris):

  • Karbohydrater: 5 gram per, per 100 gram Skyr® (ca 4 g per 100 gram i Skyris). Fra karbohydratene utgjør sukkerartene 4 gram (ca 3 gram i Skyris). Hovedandelen av karbohydratene er altså sukkerarter (naturlig fra melken).
  • Fett: 0,2 gram, per 100 gram Skyr® (0,15 g i Skyris)
  • Protein: 10 gram, per 100 gram Skyr® ( 7,5 g i Skyris)

Ernæringskommentar til Skyr® blåbæris:

– Yoghurtisen basert på Skyr® er i denne oppskriften tilsatt sukrin, et søtstoff basert på sukkeralkoholen erythritol. Søtstoffet tas ikke opp i kroppen og har derfor ingen påvirkning på blodsukkeret, sier ernæringsfysiologen.

– Med bakgrunn i dette har denne yoghurtisen et meget lavt sukkerinnhold og er tilnærmet uten fett, to fordeler vi gjerne tar med oss. I tillegg har isen et høyt proteininnhold som ingen andre isvarianter kan matche, forteller hun videre.

– Som prikken over i’en kommer de friske bærene, som tilfører flere næringsstoffer og antioksidanter.
Så ja – dette er absolutt en is vi alle kan spise og nyte med god samvittighet, understreker Ragnhild.

Næringsstoffene i denne isen er estimert på bakgrunn av Skyr® som hovedingrediens. Innholdet vil følgelig kunne varier noe avhengig av mengde og type man tilsetter av andre ingredienser.

– En kan selvsagt også bruke vanlig sukker, men da blir sukkerinnholdet følgelig høyere enn angitt. Ønsker du å benytte isen som restitusjon etter en treningsøkt, kan det imidlertid være fordelaktig med litt vanlig sukker. Da kommer både proteininnhold og sukkerkabohydratene til nytte, avslutter ernæringsfysiologen.

Bon apétit!