Helsedirektoratet har revidert de nasjonale faglige rådene om fysisk aktivitet og tid i ro. Rådene baserer seg på rådene til WHO, med noen lokale tilpassinger for Norge.

Hovedfokus og et av rådene som kanskje har blitt mer aktuelt de siste årene er å redusere stillesitting.

– Det er flere gode grunner til å redusere stillesittingen. Det er god dokumentasjon på at for mye stillesitting øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, og tidlig død. Det har også en sammenheng med den mentale helsen, sier Linda Granlund i Helsedirektoratet.

«Det er nok en hjelp for oss i hverdagen å vite betydningen av fysisk aktivitet. I alle alderstrinn spiller det en stor rolle at vi får være fysisk aktive og bevege oss. På den måten får en sunn fysisk og psykisk utvikling av helsa vår».

Helsedirektør Bjørn Guldvog er øverste, Helsedirektoratet.

Rosa sløyfe-løpet

Ønsker du et treningsmål for høsten og bli mer aktiv i hverdagen så er Rosa sløyfe-løpet er et godt tiltak for å skape treningsglede, motivasjon og engasjement.

4 tips til hvordan du kan komme i gang med løpingen:

 1. Finn riktig sko
 2. Bestem deg for når du skal løpe
 3. Planlegg hvor du skal løpe og hvor lenge du skal være ute
 4. 2-3 økter i uka er en fin begynnelse

Det årlige Rosa sløyfe-løpet ønsker i tillegg å skape økt oppmerksomhet rundt brystkreftsaken. Uansett om du går eller løper, er du med og støtter en god sak og Rosa sløyfe-løpet er en unik opplevelse hvor man sammen bidrar til å hjelpe andre.

Du kan løpe i en av de store byene, virtuelt eller i et lokalt Rosa sløyfe-løp.

Sammendrag av rådene:

Voksne og eldre

Fysisk aktivitet

 • Alle voksne og eldre bør være regelmessig fysisk aktive
 • Voksne bør hver uke være fysisk aktive i minst 150 til 300 minutter med moderat intensitet, minst 75 til 150 minutter med høy intensitet eller en kombinasjon av moderat og høy intensitet
  • Som del av denne aktiviteten bør det gjennomføres øvelser som gir økt muskelstyrke til store muskelgrupper to eller flere dager i uka.
  • For å oppnå ytterligere helsegevinster, kan det gjennomføres fysisk aktivitet i mer enn 300 minutter med moderat intensitet eller mer enn 150 minutter med høy intensitet, eventuelt en kombinasjon av moderat og høy intensitet.
  • Personer som sitter mye (8-10 timer/dag) i hverdagen bør være mer fysisk aktive​ (300 min rask gange/uke).
 • Voksne over 65 år bør hver uke være fysisk aktive i minst 150 til 300 minutter med moderat intensitet, minst 75 til 150 minutter med høy intensitet eller en kombinasjon av moderat og høy intensitet
  • Som del av denne aktiviteten bør det gjennomføres balanse- og styrketrening minst 2–3 ganger per uke for å opprettholde fysisk funksjon og forebygge fall
  • For å oppnå ytterligere helsegevinster, kan det gjennomføres fysisk aktivitet i mer enn 300 minutter med moderat intensitet eller mer enn 150 minutter med høy intensitet, eventuelt en kombinasjon av moderat og høy intensitet.

Tid i ro

 • Voksne og eldre bør begrense stillesitting
 • Voksne bør kompensere for de negative effektene av mye stillesitting ved å være ekstra aktive den øvrige tiden
  • minst 300 minutter i uken av moderat intensitet, for eksempel rask gange eller minst 150 minutter i uken med høy intensitet, for eksempel løping. Aktiviteten kan også gjennomføres som en kombinasjon av moderat og høy intensitet i løpet av uken.
 • Voksne over 65 år bør kompensere for de negative effektene av mye stillesitting ved å være ekstra aktive den øvrige tiden

 

Meld deg på Rosa sløyfe-løpet her