Trening er som det meste annet – tidvis lystbetont og lett, tidvis tungt og slitsomt. En faktor som kan hjelpe deg i treningen fram mot Rosa sløyfe-løpet er når du spiser. Måltidene før og etter kan nemlig gjøre en stor forskjell for hvordan løpeturen oppleves. Her er ernæringsfysiologens beste råd!

Har man ikke spist ordentlig kan det være vanskelig å finne motivasjon til å gjennomføre en langtur. Heldigvis trenger ikke oppladingen å være komplisert, ifølge ernæringsfysiolog Ane Grønsberg.

Her er rådene for deg som vil ha en god opplevelse på løpsdagen.

Måltidene som fungerer

– Det kan være lurt å fylle opp energilagrene de siste dagene før et lengre løp. Da kan du gjerne inkludere litt karbohydrater i hvert måltid frem mot løpet. For eksempel pastasalat med kylling, havregrøt laget på melk, fisk med grønnsaker og ris, eller Skyr® toppet med bær og granola.

På selve løpsdagen er det lurt å spise lett og ikke teste ut mat du ikke har prøvd før. 

– Spis noe som kroppen din er vant til og som du ikke får vondt i magen av. En vanlig frokost med grovbrød og egg sammen med en banan og et glass melk vil for mange være en god opplading. Det er kjedelig å prøve et nytt supermåltid og gjennomføre løpet med ubehag. Gå for det du vet fungerer, og husk å få i deg nok drikke. 

Hun forteller at det er lurt å ha med seg litt påfyll når man legger ut på langturer. Det er ikke sikkert man trenger å spise det underveis, men visshet om at du har det med kan gi ekstra trygghet.

– Når man skal være i aktivitet over lengre tid kan man kjenne på redselen for å gå tom for energi. Da er det lurt å ha med litt påfyll i form av karbohydrater. For eksempel energidrikk eller tørket frukt, forklarer hun. 

Husk å fylle på etter løpet

Ernæringsfysiologen presiserer at det er vel så viktig å få i seg nok mat når løpet er gjennomført. 

– Om det er én gang du kan unne deg noe som du virkelig har lyst på, så er det etter en langøkt. Nå har du tatt deg ut lenge og kroppen trenger å fylle på med energi. 

Proteiner er viktig for å opprettholde og styrke muskelmassen, mens karbohydrater er en viktig energikilde. Kombinert sikrer dette at kroppen begynner å bygge seg opp (restituere) etter du har vært i aktivitet.

– Tips til god restitusjonsmat er Q Fersk Sjokolademelk i kombinasjon med Skyr®. Da får du kvalitetsrike proteiner som bygger opp musklene. I tillegg smaker det skikkelig digg, avslutter hun.

Se de fristende oppskriftene fra Skyr® her!