– Rosa Sløyfe-løpet er utrolig viktig. Ikke bare fordi det samler inn penger til forskning på brystkreft, men også fordi det bidrar til læring om hva kreft egentlig gjør med kroppen, sier Kari Traa-ambassadør Tonje Frøystad Garvik.

Her er hennes tanker rundt løping, viktigheten av kunnskap om kreft – og hennes favoritt-sports-BH!

Før Kari Traa-ambassadør Tonje Frøystad Garvik stilte til start i Rosa sløyfe-løpet i fjor, trodde hun – som så mange andre – at så fort man er friskmeldt fra en kreftdiagnose, så er man frisk.

– I forbindelse med Rosa sløyfe-løpet lærte jeg at det ikke er sånn. Leddene blir påvirket, kroppen blir brutt ned, en blir svakere og kanskje kommer energien til de kreftrammede aldri tilbake til det normale. Når en er klar over dette er det enklere for oss som er heldige nok til å ikke ha blitt rammet av kreft til å ha forståelse for hvordan det egentlig er for dem som har blitt rammet. Forstå  at det kanskje ikke er viljen til å holde med på aktiviteter, men evnen til å kunne være med som avgjør, sier Tonje.

Les også: Hit kommer Rosa sløyfe-løpet 2019…

En økt kunnskap om temaet bidrar også til at de rammede føler seg forstått i større grad.

– Frisk betyr ikke alltid frisk selv om kreften er borte. Noen ganger må de spare energi en hel uke til noe vi andre kan ta på sparket, reflekterer hun.

Kari Traa-ambassadør Tonje Frøystad Garvik etter Rosa sløyfe-løpet i 2017.

Min «go to»-aktivitet

Den spreke jenta har alltid hatt aktivitet som en del av hverdagen. Hun trekker fram løping som en favoritt.

– Løping er ikke bare trening for meg. Det er selvfølgelig et stort pluss at det også er bra for helsen, men løping er min meditasjon og min «go-to»-aktivitet. Løping er min måte å løse verdensproblemer i hodet. Min måte å slappe av på og min måte å virkelig nyte livet, forteller hun.

Men løping kan være krevende, du flytter hele din egen kroppsvekt, uten hjelp fra hjul eller motorer. Da er det viktig å lytte til kroppen, justere kravene etter dagsformen, mener Tonje.

– Ingenting slår følelsen av å kjenne beina fly under kroppen de dagene en aldri blir sliten. De dagene kroppen er litt sliten nyter jeg å små-løpe. Da går jeg litt, nyter naturen og er helt fortapt i egne tanker. Jeg løper aldri hardere enn kroppen ønsker den dagen, og det er trolig noe av grunnen til at jeg fortsetter å nyte det dag for dag.

Løpeskoene er alltid med på ferie – nye steder utforskes løpende.

Løping er mangefasettert

Når hun besøker nye steder, utforsker hun med løpeskoene på. Istedenfor en sightseeing-buss tar hun beina fatt og løper rundt omkring for å utforske det byen har å by på før frokost.

– Ofte byr løping på læring med en podcast på øret, musikk som kroppen løper i rytmen til eller på fjellet der man i ro og stillhet kan nyte fuglekvitter fra naturen mens man beveger seg fra topp til topp. Noen turer er sosiale, og den perfekte måten å ha en god samtale med venner på, forteller Tonje.

Favoritten

Et plagg som alltid er med Tonje på løpetur, er sports-BHen Trud fra Kari Traa.

– Den sitter godt og solid uten å stramme. Jeg kjøper den hver gang jeg kjøper en sports-BH, og liker veldig godt at den er uten innlegg og at jeg kan tre den over hodet, sier hun.

Trud sports-bh fra Kari Traa
Trud sports-BH fra Kari Traa med optimal komfort og moderat støtte.      

Alle bryster er forskjellig, og størrelse, preferanse og aktivitetsform avgjør hvilken sports-BH som passer deg best.

– Velg den sportsbehåen som du føler deg mest komfortabel i. Kari Traa har mange fantastiske sports-BHer laget for jenter i alle former og størrelser, understreker hun.

Driva sports-bh fra Kari Traa
Driva sports-BH fra Kari Traa har maksimal støtte og skåler laminert med merinoull.

Det viktigste er at du deltar

Nå er Tonje klar til Rosa sløyfe-løpet Oslo sammen med Team Kari Traa.

– Det viktigste med Rosa Sløyfe løpet er at det er for alle. Det er du selv som setter ditt mål. Ønsker du å småjogge gjennom løpet er det flere med deg! Noen går, andre spurter hele veien. Det viktigste er at du deltar, har det moro og løper som du føler for å løpe den dagen! Vi som deltar fra Team Kari Traa både løper, går og småjogger sammen med de andre deltagerne – og vi gleder oss masse!

Les også: Hit kommer Rosa sløyfe-løpet 2019…