Om du blander engasjement, helse og mennesker, så får du masse mestring, og bak står det gjerne en real primus motor. I Haugesund er den motoren Oddveig Andersen som mener at alt er mulig om man vil det.

Med Rosa sløyfe-løpet i horisonten, så oppfordrer hun alle som kan bidra til å hjelpe dem som brutalt er rammet av sykdom.

Til vanlig jobber hun fullt som sykepleier, men Oddveig Andersens engasjement for helse strekker seg videre til en bachelorgrad i ernæringsfysiologi, en PT-utdannelse, og ambassadørrolle for Rosa sløyfe-løpet i Haugesund. Mennesker og helse er viktig for Oddveig, men hun trekker stadig frem mestring som en drivkraft.
– Derfor er vi allerede nå en god gjeng som samler oss og løper med jevne mellomrom for å mestre løpet når dagen kommer, forteller hun om Rosa Sløyfe-løpet.
Det å ha et mål gir et fokus, og man blir bevisst privilegiet god helse er, og det å være friske nok til å være med på slike arrangement.
– Vi vet ikke hva fremtiden bringer, så lev nå, og gjør det meste ut av alt. Da blir livet så kjekt, synes jeg.

Prioritere utfordringer

Løpebasillen utfolder seg i forskjellige tilstander. Noen blir plutselig bitt og deretter akutt besatt; andre får en mildere variant. Historien om hvordan Oddveig startet med løping er vel egentlig at hun aldri startet, forteller hun med et smil.

– Rosa sløyfe-løpet er en kjempekjekk motivasjon, og en overkommelig distanse for så mange av oss.

– Jeg har alltid mestret styrketrening og hatt mye fokus der, og derfor prioritert vekk en del løping. Mestringsfølelsen lot vente på seg der.
Men egne mål og andres utfordringer har gitt henne mange gode perioder hvor løping har fått ta av tiden hennes. Hun har satt seg mål om å løpe 5 eller 10 kilometer, og deltatt på lokale løp i Haugesund hvor hun har vært storfornøyd når hun har kommet i mål. Hun trekker frem at målrettet trening er en nøkkel til hennes følelse av mestring.
– Rosa sløyfe-løpet er en kjempekjekk motivasjon, og en overkommelig distanse for så mange av oss, sier hun på sjarmerende dialekt.
– Jeg kjenner på at det gjør så godt å kunne få lov å bidra til en så viktig sak som Rosa sløyfe-løpet gjør, samtidig som man gjør noe kjekt sammen.

Mestring

Oddveig fyller dagene med mange typer aktiviteter, og lar prioriteringene gå i bølger. 32-åringen har syklet med Team Rynkeby fra Oslo til Paris; ofte trener hun styrke; av og til takker hun ja til utfordringer, slik som fjorårets halvmaraton.
– Å løpe i mål i Stockholm var stort for meg, forteller hun.
– Jeg hadde egentlig ikke trent nok i forkant, og hadde ikke helt troen på at jeg skulle klare å gjennomføre. Jeg møtte alle sider av meg selv underveis i løpet, men jeg gjennomførte, og det var stort.
Med et smil sier hun at hun anbefaler mer målrettet trening i forkant enn det hun gjorde, men hun har vanskelig for å takke nei til en god utfordring.

– Jeg gjennomfører det jeg har bestemt meg for, selv om jeg ikke kan det.

Pippi

Oddveig er også kjent for å være sta nok til å gjennomføre de mer eller mindre spontane sprellene hun finner på.
– Vennene mine kaller meg Pippi, og det er fordi jeg gjennomfører det jeg har bestemt meg for, selv om jeg ikke kan det, ler hun.
Turen fra Oslo til Paris gjennomføres av Team Rynkeby for å samle inn penger til Barnekreftforeningen, og deltakelsen hennes er enda et symptom på Oddveigs glede over livet. Hun forteller om sykkelturen som noe av det tøffeste hun har gjort, men at hun er heldig som får være med på slikt. Tankene rettes mot dem som rammet av sykdom ikke har muligheten til å være med.
– De kunne gitt alt for å gjøre det jeg gjør når jeg sykler eller løper, sier hun.
– Så om jeg sliter en liten stund, så gjør jeg det mer enn gjerne for de som kjemper sitt livs kamp.

– Jeg tror det vil bli like kjekt i år som de to andre årene det har vært arrangert i Haugesund.

Inkluderende løpemiljø

Det kan kalles enda et felt å mestre, det Oddveig driver med.
– Å være til nytte for andre som ikke har mulighet til å gjøre det jeg kan gjøre for dem, og se uendelig takknemlige mennesker gjør meg glad dypt inn i hjertet, forteller hun.
Fremover trener hun mot Rosa sløyfe-løpet, hinderløpet Toughest i Oslo, og har et mål om å løpe 10 kilometer sammenhengende. Hun opplever løpemiljøet i Haugesund som stort og inkluderende, og trekker frem at det finnes et tilbud for alle.
– Alle blir tatt godt imot, uansett hvilken form og ambisjoner de har, sier hun.
Selv får Oddveig motivasjon og glede fra å utfordre seg selv, og nå er det Rosa sløyfe-løpet som har fokus.
– Jeg tror det vil bli like kjekt i år som de to andre årene det har vært arrangert i Haugesund, så jeg gleder meg allerede, avslutter hun med et smil.

Les også: Hit kommer Rosa sløyfe-løpet 2019…