– Mizuno passer meg perfekt fordi de har alle typer sko som er tilpasset min treningshverdag, sier bryteren.

Stig-André Berge ble for alvor et kjent navn da han «brøt seg inn» i de norske hjerter og tok en strålende bronsemedalje i OL i Rio for to år siden. Nå er bryteren godt i gang med oppkjøringen frem mot VM i Ungarn.

VM i oktober

Mens vi står på startstreken til Rosa sløyfe-løpet i hele åtte byer rundt om i landet i oktober måned, reiser 35-åringen fra Oslo til Budapest for å konkurrere i verdensmesterskapet i bryting. De siste månedene har bestått av oppkjøring frem mot dette mesterskapet. Sommeren for ham betyr ikke ferie, men en hektisk periode med flere treningssamlinger i utlandet.

– Hele sommeren ligger jeg i grunntreningsfasen. Det vil si mye mengde og harde økter. Jeg har alltid en stor variasjon i treningshverdagen min. En helt vanlig dag består av en økt med bryting og en løpeøkt. Eller en bryteøkt og en styrkeøkt. Og sånn går dagene, forteller Berge som totalt har 13 økter per uke. Rundt fire av disse består av løping.

Optimal passform er viktig

På føttene har han sko fra Mizuno, som også er skosponsor i Rosa sløyfe-løpene. Det er særlig to egenskaper Berge er på utkikk etter i den perfekte treningsskoen.

– Grunnen til at jeg bruker Mizuno er at de har god kvalitet på skoene og passer foten min perfekt. Med tanke på størrelse og vekt gir de meg den optimale passform, sier han.

Passform er generelt svært viktig når man skal kjøpe løpesko. Det finnes ingen fasit, og det naboen tyr til av sko er ikke nødvendigvis det riktige for deg. Skoen må passe dine føtter. Mizuno stiller med et bredt utvalg av sko, både beregnet for mengdetrening på hardt underlag, raskere turer og intervalløkter, og løping i terrenget. Noen modeller tilbyr mer støtte og stabilitet, andre er mer fleksible.

– Mizuno passer meg perfekt fordi de har alle typer sko som er tilpasset min treningshverdag, sier Berge, og trekker frem Mizuno Wave Rider 21 som favoritten (link). Wave Rider 21 er en av Mizunos bestselgere – en smidig, lett og slitesterk sko med god respons og komfortabel passform som passer godt til både lengre og raskere turer.

Berges styrketips

Styrke er naturlig nok et viktig element i bryting, ved siden av egenskaper som teknikk, strategi, smidighet og utholdenhet. Mange tenker at løping kun krever én av disse egenskapene, nemlig utholdenhet. Det stemmer ikke. For å kunne løpe skadefritt med en god løpsøkonomi kreves også styrke. Her er Stig-Andrés tips til styrkeøvelser:

– Armhevinger er en fin øvelse. Her kan du gjøre vanskelighetsgraden større ved å heve beina, for eksempel opp på en benk. Ettbeins knebøy kan gjøres hvor som helst, og styrker lår, hofte og setemuskulatur. Til sist vil jeg trekke frem burpees – en effektiv styrkeøvelse for hele kroppen. Alle tre øvelsene er perfekte å kjøre etter en løpetur, avslutter han.