Riktig skovalg på løpsdagen avhenger av flere faktorer: Hvor mye du har løpt tidligere, underlaget i traseen og selvfølgelig din personlige preferanse. Her er de beste tipsene!

Med en uke igjen til Rosa sløyfe-løpet i Oslo (15. oktober) rekker du å finne det nye favorittparet før du skal i aksjon. Vi har konsultert Sport1 Storgata i Oslo sentrum for tips og råd til gode sko. Det er også hos Sport1 at Oslo-deltakerne skal hente startnummeret sitt i dagene før løpet.

Ny og kortere trasé

Grunnet arbeid langs løypetraseen har vi måttet korte ned løypa med et par kilometer sammenlignet med fjorårets trasé. Starten går fortsatt i Vaterlandsparken, mens målgang blir i år på flotte Nydalen Torg. Løypa er nå på 5,3 kilometer, og utelukkende på asfalt. Dette byr på en tøff og rask motbakkeutfordring for de som ønsker tempo og puls – eller en akkurat passe søndagstur i et av Oslos flotteste områder, for de som ønsker å ta det roligere.

Viktig med gode sko uansett tempo

Johan Fredriksson, Sport1
Johan Fredriksson, Sport1

– Siden løypa nå kun består av asfalt, vil jeg anbefale en godt dempet løpesko. Tenk at skoen skal gi deg komfort og en hyggelig opplevelse, sier Johan Fredriksson. Han er leder for skoavdelingen hos Sport1 Storgata og har lang og bred erfaring fra skobransjen, også som ihuga løper selv.

Skotips til deg som skal jogge eller gå

– For deg som skal jogge eller gå, og kanskje aldri har deltatt på et løp før, anbefaler jeg en dempet mengdetreningssko. Gode alternativer her kan være Triumph eller Hurricane fra Saucony, avhengig av hvor mye stabilitet du ønsker, forteller Johan.

Andre godt dempede sko han trekker fram er adidas Supernova Glide og Hoka Clifton, som begge er trygge valg.

– Adidas Ultraboost ST gir litt mer stabilitet, men har fortsatt 100 % Boost som dempemateriale. Det er ikke noe annet dempingsmateriale på markedet som har samme respons, vekt og livslengde, forteller Johan.

Nike er en vinner hos mange nordmenn. Her trekker Johan fram modellene Zoom Vomero 12 og Lunarglide 9.
– Sistnevnte er en kjempesko som gir deg en god kombinasjon av demping og stabilitet gjennom Dynamic Support, forteller Johan.

Skotips til deg som vil løpe fort

– De som går inn for å løpe på gode tider, bør velge noe litt lettere og mer performance-rettet. Gode alternativer her kan være Saucony Fastwitch eller Hoka Tracer. Clayton-modellen fra Hoka er også et lurt valg for dem som vil ha en raskere sko som samtidig er godt dempet.

Det sveitsiske skomerket On byr også på flere komfortable modeller som får deg raskt av gårde. Johan trekker fram Cloud, Cloudflash, Cloudflow og Cloudrush.

Godt grep i bakkene

Rosa sløyfe-løpet i Oslo byr på flere bakker, og noen – særlig én – er veldig bratt. Hvis det for eksempel har regnet tidligere på morgenen og asfalten er våt, kan det faktisk være vanskelig å komme seg opp her, hvis man har for glatte sko.

En sko med en litt mer mønstret såle for bedre friksjon og grep er derfor et must. Her kan Johan anbefale Hoka Speed Instinct. Ikke bare er skoen rosa og har en hyggelig nedsatt pris hos Sport1 Storgata (999,-), den gir også en trygghet for deg som lander på hæl, samtidig som sålen under forfoten har en fastere densitet.

rosa variant av løpeskoen Hoka Speed Instinct

– Dette gjør at skoen løfter deg framover, i stedet for å absorbere energien. Altså en god energirespons – et kjempebra valg, avslutter Johan.

Supertilbud under startnummerutdelingen

Sport1 Storgata slår til med – 25 % avslag på alle sko i dagene før Rosa sløyfe-løpet Oslo. Det er her startnummerutdelingen foregår fredag og lørdag før løpet, og vi oppfordrer så mange som mulig til å ta turen innom for å hente startnummer, goodiebag – og kanskje et par nye sko?

PS: Kommer du langveisfra og ikke har mulighet til å hente startnummer før løpet? Vi deler også ut startnummer i startområdet søndag morgen (15. oktober), fra kl 9–11.