Har du pakket bort ulltrøyene og tenkt at ull kun skal brukes på vinterhalvåret? Tenk om igjen!

Mange forbinder ull med tykke hjemmestrikkede gensere eller langermede trøyer du kan ha under skalljakken på vinterens ski- og løpeturer. Men, ullplaggene er for det første ikke kun grovstrikkede, store plagg, og for det andre er de heller ikke forbeholdt vinteren.

Regulerer temperaturen

Ullplagg er et naturmateriale som er godt kjent for å holde på varmen. Men, selv om ullplagg varmer godt, vil du likevel ikke oppleve overoppheting i løpet av sommeren – nettopp fordi merinoull har en fantastisk pusteevne som gjør at du avkjøles og svales når det er varmt.

En annen ting som skiller ull fra andre materialer er at det tørker fort hvis det blir vått, takket være den enestående fukttransporten i ullmaterialet.

Til de lange turene

Sommer som vinter er det viktig at laget nærmest kroppen er fukttransporterende og ventilerende. På den måten vil ikke svetten ligge igjen på huden og gjøre deg kald hvis du stopper opp underveis i økta eller på turen.

– Faktisk kan ull bære opptil en tredjedel av sin egen vekt i fuktighet uten å virke vått og klamt, forteller Sissel Himle i Kari Traa.

Er du tilhenger av lange fjellturer eller lange løpeturer om sommeren, bør man ta i betraktning at været kan skifte underveis og temperaturen kan variere. Lange treningsturer inkluderer ofte også pauser, og her er det svært viktig å ikke bli kald, da dette kan føre til sykdom.

Blir du sittende i en fuktig trøye kan du regne med at du vil begynne å fryse. Det er her den eksepsjonelle pusteevnen og ventilasjonen i ullplaggene kommer til sin fulle rett. Den rake motsetning vil for eksempel være bomull, som bruker lengre tid på å tørke.

Lukthemmende

For de ekstra lange turene som går over flere dager, er ull fantastisk å ha i sekken. Takket være merinoullens naturlige resistens mot vekst av mikroorganismer, kan du bruke det samme plagget flere dager uten at det lukter.

Merinoull er altså naturlig bakteriehemmende da det inneholder lanolin, eller ullfett, som bryter ned bakterier, og kan bidra til å hindre svettelukt. Hvis du lufter og tørker plagget mellom bruk vil det ikke være behov for å vaske plaggene like ofte som syntetiske plagg som raskt starter å lukte.

Flotte kolleksjoner til sensommeren og høsten

Kari Traa sitt prisbelønte superundertøy Svala, er laget for intensiv aktivitet på kjølige høstdager.

– Det hurtigtørkende stretchmaterialet i en unik blanding av DriRelease-polyester og fin ull er varmende, men puster samtidig godt, slik at du ikke blir for varm. Jerseystrikk er mykt mot huden, og den smale passformen gjør det enkelt å bruke flere lag med klær, forteller Sissel Himle i Kari Traa.

På kaldere dager, kan produkter i 100 % merinoull være supre til utendørsaktivitet, og her anbefales kolleksjonene Rose og Åkle fra Kari Traa.