Løping er en herlig aktivitetsform. Det er enkelt, det kan gjøres hvor som helst, og det krever lite utstyr – bare et par gode sko. Eller?

Som kvinnelig løper stiller man nemlig krav til en essensiell ting til, nemlig en god sports-BH. Men hva er egentlig en god sports-BH, og hvordan finne den perfekte som passer deg? Og hvorfor er det egentlig viktig med en skikkelig sports-BH? Vel, svarene får du her.

Viktigheten av en god sports-BH

Det kan være svært ubehagelig med bryster i fritt svev under høy aktivitet. Brystene holdes oppe av hud og brystvev – ikke muskler. Får de for lite støtte vil mange oppleve dette som plagsomt og smertefullt. Det er også slik at vevet, bestående av tynne ligamenter, vil strekke seg etter hvert som det utsettes for mye bevegelse, og dette kan resultere i at brystene aldri gjenvinner sin fasthet. Uansett størrelse på brystene er derfor en sports-BH med god støtte å anbefale.

Hva bør du se etter?

Hva som veier tyngst i jakten på den perfekte sports-bh vil variere fra person til person. Likevel er det noen tommelfingerregler du kan merke deg. Syntetisk stoff er en vinner. Bomull vil ikke gi like god støtte, og fukttransporten er heller ikke like god som funksjonelt materiale. En sports-BH bør også sitte godt rundt brystkassen. Den skal ikke være for stram, men ei heller for løs. I tillegg bør den ikke gnage, men være komfortabel. Om du har store bryster og trenger mye støtte kan det lønne seg å unngå en BH med en såkalt racerback, og heller velge en BH med separate kopper og adskilte stropper. Det gir mer støtte, og avlaster nakke, skuldre og rygg i større grad. Når du prøver sports-BH’er i prøverommet kan det være lurt å ta «hoppetesten», det vil si at du hopper litt opp og ned for å teste bevegelseskontrollen og støtten.

Bruker du feil sports-bh?

I så fall er du ikke alene. Forskning fra Universitet i Portsmouth viser at hele 70 % av oss jenter velger feil sports-BH når vi trener. Klesmerket Kari Traa har jobbet tett med Universitetet i Portsmouth, som er ledende i verden på BH- og sports-BH-forskning. Kari Traa har utviklet seks ulike modeller, som alle har ulike egenskaper for å møte flest mulig jenters behov og preferanser. Når det kommer til riktig bryststøtte, finnes det nemlig ikke noe fasitsvar for hva som er best for alle.

– Derfor har vi gjort prosessen så enkel som mulig, ved å merke hver eneste kleshenger med hvilken modell du ser på, hvilke egenskaper som gjelder og hvilken størrelse du har foran deg forteller Sissel Himle i Kari Traa.

Finn din indre gudinne

Himle forteller videre at det også ligger en større tanke bak hver enkelt BH´s navn.

–BH’ene er døpt etter de norrøne gudinnene fordi de på hver sin unike måte symboliserer feminin kraft og styrke, utdyper hun.
–Det er denne feminine styrken som vi håper at jenter skal kunne kjenne på og hente fram når de får riktig bryststøtte til sin type trening, avslutter Himle. Vi har valgt å trekke frem to ulike modeller her, nemlig sports-BH’ene Ness og Liv.

Mer informasjon om de resterende modellene finner du på karitraa.com.

NESS – The Goddess of Beauty
Medium støtte til soft trening

Ness er en medium support sports-BH med avtakbare innlegg og svært behagelig passform. Høy svettetransport med flere stilige strukturer som ventilerer. Sømløs og formsydd design maksimerer komforten. Perfekt til soft trening som yoga og pilates.

LIV – The Survivor
Ultimat støtte til allsidig trening

Liv er en high support sports-BH som kombinerer kompresjon og innkapsling av brystene for optimal støtte. Den lave elastisiteten i stoffet minimerer bevegelsesfriheten til brystene og gir sterkere hold. Polstrede stropper gir mindre press på skuldrene og justerbarheten sørger for perfekt passform. Laget av materiale som reduserer fukt og holder deg tørr under treningen.